23 sty 2018

Kruche rogaliki z marmoladą




Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
200 g margaryny
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
marmolada – do nadziewania


Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić przez 2 godziny.
Zimne ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować, na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak na zdjęciu,  na każdy kawałek nałożyć łyżeczką marmoladę i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. 


Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.



Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny


Cukier puder przesiać, dodać sok, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz