Składniki:
2 i 1/4
szklanki mąki tortowej
200 g margaryny
2 żółtka
1 czubata
łyżka śmietany 18%
1/4 szklanki
cukru
szczypta
soli
marmolada –
do nadziewania
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować
w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić
przez 2 godziny.
Zimne ciasto wyjąć z lodówki, podzielić
na kilka części. Każdą z nich rozwałkować, na stolnicy podsypanej mąką, na
grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić
jak na zdjęciu, na każdy kawałek nałożyć
łyżeczką marmoladę i zwijając ku środkowi uformować rogaliki.
Rogaliki układać
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze
190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Lukier:
1/2 szklanki
cukru pudru
2 łyżki soku
z cytryny
Cukier puder przesiać, dodać sok, dokładnie wymieszać.
Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz