Biszkopt:
5 jajek L
1 szklanka
cukru
1 szklanka
mąki tortowej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Oddzielamy
żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na najniższych
obrotach. Po wmiksowaniu całego cukru dodajemy żółtka, jedno po drugim, ciągle
miksując na najniższych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i
razem przesiewamy. Dodajemy łyżka po łyżce do masy, nadal miksując na
najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę
przekładamy do formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego
patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu.
Masa
truskawkowa:
1000 g
truskawek świeżych
¾
szklanki wody
1 szklanka
cukru
2 galaretki truskawkowe
2 budynie
śmietankowe bez cukru
¾
szklanki wody
Truskawki
umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać
cukier oraz ¾ szklanki wody.
Zagotować i poddusić przez około 10 minut.
Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetarte truskawki ponownie
zagotowujemy i dodajemy 2 galaretki, dokładnie połączyć.
Budynie rozrabiamy w ¾
szklanki wody. Następnie dodajemy do gotujących się truskawek, ciągle mieszając
trzymać na ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną masę wykładamy na biszkopt,
wstawiamy do lodówki do zgęstnienia masy.
Masa śmietanowa :
500 ml
śmietany 36 %
1 czubata
łyżka cukru pudru
Śmietanę
ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy na
najniższych obrotach miksera. Śmietankę wykładamy na zgęstniałą masę
truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz