23 maj 2018

Biszkoptowe z masą truskawkową



Biszkopt:
5 jajek L
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na najniższych obrotach. Po wmiksowaniu całego cukru dodajemy żółtka, jedno po drugim, ciągle miksując na najniższych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem przesiewamy. Dodajemy łyżka po łyżce do masy, nadal miksując na najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu. 



Masa truskawkowa:
1000 g truskawek świeżych
¾  szklanki wody
1 szklanka cukru
2 galaretki truskawkowe
2 budynie śmietankowe bez cukru
¾  szklanki wody


Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ¾ szklanki wody. 


Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetarte truskawki ponownie zagotowujemy i dodajemy 2 galaretki, dokładnie połączyć. 


Budynie rozrabiamy w ¾ szklanki wody. Następnie dodajemy do gotujących się truskawek, ciągle mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną masę wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia masy.




Masa śmietanowa :
500 ml śmietany 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru


Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Śmietankę wykładamy na zgęstniałą masę truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem.
 


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz