8 maj 2018

Kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym




Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
margaryna
1 łyżka smalcu
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika.
Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą.


Dodatkowo:
kilogram rabarbaru
300 g dżemu truskawkowego 100%


Rabarbar myjemy i  obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość 1 cm. Mieszamy z dżemem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie masę owocową wykładamy do blaszki na wcześniej przygotowane ciasto.




Piana z białek:
4 białka
7 łyżek cukru
szczypta soli


Białka z solą ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy moc miksera na 1 i stopniowo dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie nie zwiększając mocy.
Tak przygotowaną pianę wylewamy na rabarbar.


Z zamrażalnika wyjmujemy zmrożony kawałek ciasta który ścieramy na tartce o dużych oczkach prosto na pianę z białek.



Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni  przez ok 60 minut.
  
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz