Składniki:
2,5 szklanki
mąki tortowej
margaryna
1 łyżka
smalcu
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
Oddzielamy
żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę,
smalec, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż
do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3
ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika.
Formę do
pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do
pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja
robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką
tartą.
Dodatkowo:
kilogram
rabarbaru
300 g dżemu
truskawkowego 100%
Rabarbar
myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość 1 cm. Mieszamy z dżemem.
Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie masę owocową wykładamy do blaszki na
wcześniej przygotowane ciasto.
Piana z
białek:
4 białka
7 łyżek
cukru
szczypta
soli
Białka z
solą ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy moc
miksera na 1 i stopniowo dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie nie zwiększając
mocy.
Tak przygotowaną pianę wylewamy na rabarbar.
Z
zamrażalnika wyjmujemy zmrożony kawałek ciasta który ścieramy na tartce o
dużych oczkach prosto na pianę z białek.
Ciasto
pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok 60 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz