10 maj 2018

Ucierane drożdżowe z rabarbarem




Składniki:
500 g mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka M
250 ml letniego mleka
szczypta soli
pół szklanki oleju
21 g drożdży suchych (3 opakowania)
500 g rabarbaru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie).


Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, odstawić. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w wysokiej misce, zmiksować mikserem do połączenia. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny. 


Po tym czasie ciasto krótko zmiksować. Formę o wymiarach 24x29 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. 


Ciasto włożyć do zimnego piekarnika, i nastawić piekarnik na 175 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok 50 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.


Kruszonka:
150 g mąki
80 g cukru
100 g masła
kilka kropel zapachu waniliowego

Do miski wsypać suche składniki. Dodać ciepłe roztopione masło i zapach, wymieszać palcami formując kruszonkę. 


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz