Składniki:
500 g mąki tortowej
1 szklanka
cukru
4 jajka M
250 ml
letniego mleka
szczypta
soli
pół szklanki
oleju
21 g drożdży
suchych (3 opakowania)
500 g
rabarbaru
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie).
Rabarbar
umyć, pokroić na mniejsze kawałki, odstawić. Wszystkie pozostałe składniki
umieścić w wysokiej misce, zmiksować mikserem do połączenia. Przykryć
ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny.
Po tym czasie
ciasto krótko zmiksować. Formę o wymiarach 24x29 wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, posypać
kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.
Ciasto włożyć do zimnego
piekarnika, i nastawić piekarnik na 175 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka przez
ok 50 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Kruszonka:
150 g mąki
80 g cukru
100 g masła
kilka kropel
zapachu waniliowego
Do miski
wsypać suche składniki. Dodać ciepłe roztopione masło i zapach, wymieszać
palcami formując kruszonkę.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz