8 maj 2018

Kruche z rabarbarem i kruszonką




Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
190  g margaryny
3 żółtka
1 łyżka śmietany 12%


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC z termoobiegiem. Ciasto podpiekamy przez 20 minut do delikatnego zrumienienia.



 Nadzienie:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru waniliowego
200 g dżemu truskawkowego 100%


Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy prosto na patelnie w kawałki wielkości 1 cm. Całość posypujemy cukrem. Patelnie z zawartością nastawiamy na duży ogień. Całość podsmażamy przez ok 5 minut, aż rabarbar puści sok. Odsączamy na sitku.




Kruszonka:
185 g mąki tortowej
100 g cukru
125 g masła


Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść do momentu aż uformujemy kulę. 




Podpieczony spód delikatnie studzimy. Rozsmarowujemy na nim dżem truskawkowy, następnie wykładamy przestudzony rabarbar. Na wierzchu kruszymy kulę z kruszonki. Całość Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160ºC z termoobiegiem. Po wystudzeniu można  posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz