Składniki:
2 szklanki
mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 szklanki
cukru
190 g
margaryny
3 żółtka
1 łyżka
śmietany 12%
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i dokładnie
zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co
najmniej 30 minut.
Schłodzone
ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
do temperatury 160ºC z termoobiegiem. Ciasto podpiekamy przez 20 minut do
delikatnego zrumienienia.
Nadzienie:
1 kg
rabarbaru
6 łyżek
cukru waniliowego
200 g dżemu
truskawkowego 100%
Rabarbar
myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy prosto na patelnie w kawałki wielkości 1
cm. Całość posypujemy cukrem. Patelnie z zawartością nastawiamy na duży ogień.
Całość podsmażamy przez ok 5 minut, aż rabarbar puści sok. Odsączamy na sitku.
Kruszonka:
185 g mąki
tortowej
100 g cukru
125 g masła
Wszystkie
składniki umieścić w misce. Zagnieść do momentu aż uformujemy kulę.
Podpieczony
spód delikatnie studzimy. Rozsmarowujemy na nim dżem truskawkowy, następnie
wykładamy przestudzony rabarbar. Na wierzchu kruszymy kulę z kruszonki. Całość
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160ºC z termoobiegiem. Po wystudzeniu
można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz