Składniki:
500 g mąki
tortowej
7 g drożdży
suchych
150 ml mleka
80 g cukru
100 g masła
2 jajka L
szczypta
soli
2 łyżki
cukru waniliowego
Mąkę
przesiewamy przez sitko, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy
mleko. Roztapiamy masło. Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier
waniliowy, jajka, ciepłe mleko i masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką.
Ciasto jest gotowe kiedy będzie odklejać się od ścianek miski i rąk. Tak wyrobione
ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować
na całej powierzchni blaszki (23×38). Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem.
Dodatkowo:
500 g
rabarbaru
500 g
truskawek
100 g
płatków migdałowych
Rabarbar
obieramy ze skórki, truskawki myjemy i suszymy. Na przygotowane wcześniej
ciasto wykładamy: rabarbar, truskawki. Całość posypujemy 1-2 łyżkami cukru.
Kruszonka
100 g masła
100 g cukru
1 łyżka
cukru waniliowego
180 g mąki
tortowej
Wszystkie
składniki zagnieść w kulę. Rozsypać na owocach. Na kruszonkę rozsypać płatki
migdałów.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz