28 maj 2018

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami




Składniki:
500 g mąki tortowej
7 g drożdży suchych
150 ml mleka
80 g cukru
100 g masła
2 jajka L
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego


Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy mleko. Roztapiamy masło. Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, jajka, ciepłe mleko i masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto jest gotowe kiedy będzie odklejać się od ścianek miski i rąk. Tak wyrobione ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (23×38). Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem.



Dodatkowo:
500 g rabarbaru
500 g truskawek
100 g płatków migdałowych


Rabarbar obieramy ze skórki, truskawki myjemy i suszymy. Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy: rabarbar, truskawki. Całość posypujemy 1-2 łyżkami cukru.


Kruszonka
100 g masła
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
180 g mąki tortowej


Wszystkie składniki zagnieść w kulę. Rozsypać na owocach. Na kruszonkę rozsypać płatki migdałów.



Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.


SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz