Składniki:
5
jajek
¾
szklanki cukru
¾
szklanki mąki tortowej
¼
szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
Oddzielamy
białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo
łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem.
Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o
średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160
stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny,
delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 3 części.
Krem z
białej czekolady:
400 g białej
czekolady (u mnie z Lidla)
Białą czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym
garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2
minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić,
wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa
to dosłownie chwilkę.
Frużelina
truskawkowa:
500 g
mrożonych truskawek
2,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
2/3 szklanki cukru
1 łyżka soku
z cytryny
2
łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem
(mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać,
zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej
sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek,
mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Przygotowanie
tortu:
Na ozdobnej
paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z
sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z białej czekolady, na krem ½ frużeliny,
Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną,
następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3
warstwą biszkoptu.
Wierzch
tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z
masy cukrowej.
Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej.
Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową.
Składniki na masę maślaną:
½ szklanki cukru
kostka masła
łyżeczka zapachu waniliowego
sok z połowy cytryny
Tort schłodzić.
Teraz przygotowujemy masę cukrową.
Składniki:
800 g cukru pudru (możliwe, że
będzie mniej, stopniowo dodawać)
50 gram glukozy
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną.
Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię.
SMACZNEGO
Śliczny torcik. Córka musiała być zachwycona (: Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Bardzo się podobał :)
UsuńPiękna dekoracja, a tort z pewnością smakował wybornie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Polecam przepis, masa z białej czekolady rewelacyjna, truskawki domowej roboty bez żadnej chemii - bomba.
UsuńCiekawy pomysł na krem. Ekstra tort z pewnością przetestuje:)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńpróbowałam zrobić frużelinę, ale jak ją nałożyłam na krem i złożyłam tort, to rozjechało mi się wszystko :/ porażka po prostu, czy frużelina powinna zrobić się jak galaretka?
Witam. Frużelinę po dodaniu żelatyny, trzeba odstawić do stężenia, konsystencją przypomina galaretkę. Powinna wyglądać jak na zdjęciu, rozdrabniałam ją łyżką tak ładnie zgęstniała. Może za wcześnie przełożyła ją Pani do tortu. Pozdrawiam
Usuń