2 lut 2015

Sajgonki z mięsem mielonym i makaronem




Składniki:
6 suszonych grzybów mun
100 g  makaronu ryżowego
1 marchewka
400 g mięsa mielonego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
¼ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek
olej
sól, pieprz


Grzyby mun zalać ciepłą wodą i moczyć przez 1 godzinę, następnie razem z wodą przełożyć do garnuszka i obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić i drobno pokroić.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy natkę.


W szerokim talerzu przygotować ciepła wodę, w której będziemy zanurzać papier ryżowy przez kilka sekund z każdej strony aby zmiękł. Papier układać na blacie, z jednego brzegu nakładać farsz łyżką i zawijać jak krokiety. 



Przygotowane sajgonki odstawiamy na 40 minut aby obeschły przed smażeniem. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, obracając z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym oraz sosem Tao Tao słodko-pikantny sos chili.



Sos sojowy:
1/4 szklanki sosu sojowego
3/4 szklanki wody przegotowanej zimnej
łyżeczka sezamu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz