Składniki:
6 suszonych grzybów mun
100 g makaronu ryżowego
1 marchewka
400 g mięsa mielonego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
¼ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek
olej
sól, pieprz
Grzyby mun zalać ciepłą wodą i moczyć przez 1
godzinę, następnie razem z wodą przełożyć do garnuszka i obgotować przez 5
minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać.
Makaron
przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe
dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze
smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy natkę.
W szerokim talerzu przygotować ciepła wodę, w której
będziemy zanurzać papier ryżowy przez kilka sekund z każdej strony aby zmiękł.
Papier układać na blacie, z jednego brzegu nakładać farsz łyżką i zawijać jak
krokiety.
Przygotowane sajgonki odstawiamy na 40 minut aby obeschły przed
smażeniem. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, obracając z
każdej strony. Podajemy z sosem sojowym oraz sosem Tao Tao słodko-pikantny sos
chili.
Sos sojowy:
1/4 szklanki sosu sojowego
3/4 szklanki wody przegotowanej zimnej
łyżeczka sezamu
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz