16 lut 2015

Zielone jabłuszko




Składniki:
5 jajek
150 g cukru
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.


Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej (40g)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (50g)
4 jajka

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Z pozostałą 1 szklanką mleka zmiksować jajka i mąkę. Wlać go wrzącego mleka. Gotować 1-2 minuty. Wystudzić.


Dodatkowo:
4 galaretki agrestowe
1 kg jabłek

Zagotować 1,5 litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać.

Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu z ciasta w 1 etapie).



SMACZNEGO

2 komentarze: