Składniki:
5 jajek
150 g cukru
150 g mąki
łyżeczka proszku
do pieczenia
szczypta
soli
Oddzielamy
białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo
łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto
przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i
pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny,
delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.
Krem
budyniowy:
3 szklanki
mleka
¾ szklanki
cukru
125 g masła
4 łyżki mąki
pszennej (40g)
5 łyżek mąki
ziemniaczanej (50g)
4 jajka
2 szklanki
mleka zagotować z cukrem i masłem. Z pozostałą 1 szklanką mleka zmiksować jajka
i mąkę. Wlać go wrzącego mleka. Gotować 1-2 minuty. Wystudzić.
Dodatkowo:
4 galaretki
agrestowe
1 kg jabłek
Zagotować
1,5 litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia.
Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych
oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać.
Biszkopt
nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z
jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy
pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką
biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu z ciasta w 1 etapie).
SMACZNEGO
Mmm, smakowitości :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuń