Składniki:
1 kg
surowego boczku
5 ząbków
czosnku
8 g majeranku
suszonego
sól, pieprz
2-3 łyżki
oleju
Czosnek
obrać, przecisnąć przez praskę, dodać sól i pieprz(według uznania), majeranek i
olej. Wymieszać. Boczek dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę, nie
przecinając mięsa. Nasmarować dokładnie boczek przygotowaną marynatą, umieścić
w naczyniu w którym mięso będzie się piekło i odstawić na 2 doby w zimne
miejsce do zamarynowania.
Piekarnik
nagrzać do temperatury 200 stopni, boczek odwrócić skórką do góry, wstawić do
piekarnika i piec 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni,
przykrywamy naczynie i pieczemy mięso przez 70 minut. Kroimy po przestudzeniu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz