16 lut 2015

Krem z buraków




Składniki:
2 kg buraków
4 marchewki
5 ziemniaków
½ selera
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe
1 łyżka sosu sojowego
olej
sól, pieprz
jogurt grecki
natka pietruszki (do dekoracji)


Warzywa obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić pozostałe warzywa, kostki rosołowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odstawić do przestudzenia. W blenderze etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami.


Grzanki:
chleb tostowy
ser feta
ser żółty


Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło.


SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Piękny ma kolor, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno zagustowałam w sokach z dodatkiem buraków, przypuszczam, że krem z buraków jako zupa też by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem wyszedł przepyszny, zachwycił gości :)

    OdpowiedzUsuń