Składniki:
2
kg buraków
4
marchewki
5
ziemniaków
½
selera
2
cebule
4
ząbki czosnku
2
kostki rosołowe
1
łyżka sosu sojowego
olej
sól,
pieprz
jogurt
grecki
natka
pietruszki (do dekoracji)
Warzywa
obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w
kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć.
Następnie dorzucić pozostałe warzywa, kostki rosołowe oraz sos sojowy. Całość
zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy
warzywa będą miękkie, odstawić do przestudzenia. W blenderze etapami, gdyż zupy
wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę
podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki,
oraz grzankami.
Grzanki:
chleb
tostowy
ser
feta
ser
żółty
Kromkę
chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego,
przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO
Piękny ma kolor, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńNiedawno zagustowałam w sokach z dodatkiem buraków, przypuszczam, że krem z buraków jako zupa też by mi smakował.
OdpowiedzUsuńKrem wyszedł przepyszny, zachwycił gości :)
OdpowiedzUsuń