Składniki:
4 szklanki
mąki tortowej
10 g drożdży
suchych
3/4 szklanki
mleka
1 szklanka
puree z dyni
1 jajko
1 żółtko
40 g masła
70 g cukru
pół łyżeczki
soli
1 łyżeczka
aromatu waniliowego
dżem z
dzikiej róży do nadziewania
Masło roztopić, przestudzić. Mleko wymieszać z puree i
delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składników i dokładnie
wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia
objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szeroką szklanką wykrawać pączki.
Odkładać je na blat oprószony mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu pączki
smażymy w gorącym głębokim tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) obracając
wielokrotnie, aż do zrumienienia. Wyjmujemy i odkładamy na papier do
odsączenia. Przestudzone nadziewamy dżemem.
SMACZNEGO
Apetyczne pączki mniam :)
OdpowiedzUsuń