3 lut 2015

Pączki dyniowe




Składniki:

4 szklanki mąki tortowej 

10 g drożdży suchych

3/4 szklanki mleka

1 szklanka puree z dyni

1 jajko

1 żółtko

40 g masła

70 g cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka aromatu waniliowego

dżem z dzikiej róży do nadziewania



Masło roztopić, przestudzić. Mleko wymieszać z puree i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składników i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).




Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szeroką szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blat oprószony mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu pączki smażymy w gorącym głębokim tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) obracając wielokrotnie, aż do zrumienienia. Wyjmujemy i odkładamy na papier do odsączenia. Przestudzone nadziewamy dżemem.



SMACZNEGO

1 komentarz: