26 lut 2015

Kurczak pieczony




Składniki:
2 kg surowego kurczaka
2 łyżeczki soli
3 łyżki suszonego tymianku
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku


Kurczaka umyć dokładnie i osuszyć. Odciąć szyjkę i skrzydełka. Kurczaka dokładnie posolić, posypać czosnkiem i tymiankiem. Spryskać olejem. Do środka kurczaka wkładamy obrany czosnek. Związujemy nóżki sznurkiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym piersią do góry i odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, na dno wlewamy ¾ szklanki wody i pieczemy przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu odstawiamy kurczaka na 10 minut i porcjujemy według uznania.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz