Składniki:
2 kg surowego kurczaka
2 łyżeczki
soli
3 łyżki
suszonego tymianku
3 łyżeczki
czosnku granulowanego
2 łyżki
oleju
4 ząbki
czosnku
Kurczaka umyć dokładnie i
osuszyć. Odciąć szyjkę i skrzydełka. Kurczaka dokładnie posolić, posypać
czosnkiem i tymiankiem. Spryskać olejem. Do środka kurczaka wkładamy obrany czosnek.
Związujemy nóżki sznurkiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym piersią do góry i
odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania.
Piekarnik nagrzewamy do 220
stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy
temperaturę do 180 stopni, na dno wlewamy ¾ szklanki wody i pieczemy przez ok 2
godziny, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu
odstawiamy kurczaka na 10 minut i porcjujemy według uznania.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz