26 paź 2015

Biszkoptowe z kremem dyniowym




Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)


Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, mieszać do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.


Po wystudzeniu:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.



Krem dyniowy:
500 g serka mascarpone
400 g puree z dyni
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody


Serek i puree z dyni powinny być schłodzone.  Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować.

Nasączenie:
pół szklanki kawy


Dodatkowo:
290g powideł śliwkowych
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
cynamon


Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka masła

W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika.  Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia.


Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz