Składniki na
biszkopt:
3/4 szklanki
oleju rzepakowego
pół szklanki
wody
1 szklanka
cukru
3
łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, mieszać
do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Po
wystudzeniu:
5 jajek,
białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki
drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki
mąki pszennej
1 łyżka przyprawy
do piernika
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli
ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, a następnie
żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych
obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem
i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Krem dyniowy:
500 g serka mascarpone
400 g puree
z dyni
5
łyżek cukru pudru
2
łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki
żelatyny
30 ml wody
Serek i puree z dyni powinny być schłodzone. Żelatynę
zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie
doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i
cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość
przełożyć do reszty kremu. Zmiksować.
Nasączenie:
pół szklanki
kawy
Dodatkowo:
290g powideł
śliwkowych
1 szklanka
drobno posiekanych orzechów włoskich
cynamon
Polewa
czekoladowa:
100 g
gorzkiej czekolady
100 ml
śmietanki kremówki 30%
1 łyżka
masła
W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z
palnika. Dodać posiekaną czekoladę,
odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić
do wystudzenia.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować
powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć
resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami
i oprószyć cynamonem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz