23 paź 2015

Pasztet z ćwiartek kurczaka




Składniki:

6 średnich ćwiartek

2 marchewki

½ selera

cebula

2 czerstwe bułki

3 ząbki czosnku

2 jajka

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej
1/4 kostki smalcu





Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości. 


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, cebulkę i przyprawy. 


Dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki smalec. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.






 SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. nie ma to jak domowe pieczenie;uwielbiam domowe pasztety;zapraszam na pasztet z królika;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-krolika.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam i nie robiłam domowego pasztetu.. chętnie wypróbuję Twój przepis :) bo patrzę na zdjęcia, i już czuję jak pachnie :D

    OdpowiedzUsuń