Składniki:
6 średnich
ćwiartek
2 marchewki
½ selera
cebula
2 czerstwe
bułki
3 ząbki
czosnku
2 jajka
pęczek natki
pietruszki
sól, pieprz
szczypta gałki
muszkatołowej
1/4 kostki smalcu
1/4 kostki smalcu
Mięso
dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek
laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości.
Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną
odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, cebulkę
i przyprawy.
Dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki smalec. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO
nie ma to jak domowe pieczenie;uwielbiam domowe pasztety;zapraszam na pasztet z królika;
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-krolika.html
pozdrawiam
Dawno nie jadłam i nie robiłam domowego pasztetu.. chętnie wypróbuję Twój przepis :) bo patrzę na zdjęcia, i już czuję jak pachnie :D
OdpowiedzUsuń