Składniki:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
Składniki przełożyć do miski i zagnieść ręcznie. Podzielić na 3 równe
części. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą
część ciasta rozwałkowujemy w formie i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach.
Studzimy.
Krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny
cytryna
Mleko zagotować z cukrami i masłem. Odstawić, wsypywać kaszę miksując
mikserem aby nie powstały grudki. Całość zagotować aż masa stanie się gęsta. Zdjąć
z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do jeszcze ciepłej
masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy wystudzone
placki ciasta.
Polewa:
50 g masła
100 g czekolady gorzkiej
Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie
połączyć. Ciepła polewą posmarować wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz