10 paź 2015

Stefanka




Składniki:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody


Składniki przełożyć do miski i zagnieść ręcznie. Podzielić na 3 równe części. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy w formie i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Studzimy.




Krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny
cytryna


Mleko zagotować z cukrami i masłem. Odstawić, wsypywać kaszę miksując mikserem aby nie powstały grudki. Całość zagotować aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do jeszcze ciepłej masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy wystudzone placki ciasta.


Polewa:
50 g masła
100 g czekolady gorzkiej


Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie połączyć. Ciepła polewą posmarować wierzch ciasta.


Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz