19 paź 2015

Ciasto Leon





Ciasto miodowe:
350 g mąki tortowej
150 g cukru
1 jajko
150 g margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany


Wszystkie składniki przekładamy do miski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.  Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, w formie o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.



Biszkopt:
4 jajka
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.



Krem budyniowy:
500 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Szklankę mleka zagotowujemy , pozostałe mleko mieszamy z mąkami. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części.




Krem jabłkowy:
1,5 kg jabłek
1 galaretka czerwona
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl wody



Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości. 




Wodę zagotowujemy, rozlewamy po równo do 2 kubeczków, w każdym rozpuszczamy galaretkę. Jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.





Wykonanie:
Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy.

Ciasto można wykończyć polewą z czekolady.


Polewa:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
35 g masła

Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wymieszać do dokładnego połączenia. Wykładać ciepłe na wierzch ciasta.

Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

SMACZNEGO

2 komentarze: