Składniki:
dynia
Dynię umyć, przeciąć na pół. Pestki wyjąć (pestki dyni można oczyścić
i ususzyć na gazecie), za pomocą łyżki oczyścić środek. Dynię kroimy na
mniejsze kawałki jak na zdjęciu.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach, przez 60-70 minut, do momentu, aż w miąższ
bez problemu wbijemy widelec.
Wystudzić. Obrać ze skórki. Upieczony miąższ
zmiksować blenderem na gładką masę. Puree przechowujemy w lodówce przez kilka
dni lub możemy zamrozić.
Idealny dodatek do pysznych wypieków i dań obiadowych.
SMACZNEGO
Takie puree to świetna baza do wielu dań i deserów:)
OdpowiedzUsuńmogłabym je jeść kilogramami!
OdpowiedzUsuń