Składniki:
1 szklanka
mąki tortowej
1
szklanka maku
1 szklanka
białek
szczypta
soli
1 szklanka
cukru
1/2 szklanki
roztopionego masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Białka z
solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal
ubijając na małych obrotach miksera.
Następnie dodajemy mąkę, mak i wystudzone masło,
mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki, wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do
200 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz