7 mar 2017

Białkowiec z makiem






Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka maku
1 szklanka białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając na małych obrotach miksera. 


Następnie dodajemy mąkę, mak i wystudzone masło, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz