23 mar 2017

Ciasto kawowe z polewą z białej czekolady




Składniki:
225 g masła
225 g mąki tortowej      
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
180 g cukru
4 jajka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (u mnie zbożowa)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę z kakao, proszkiem i sodą  przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przestudzoną kawę, wymieszać. 


Na koniec dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. 


Ciasto przełożyć do formy 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.


Polewa:
115 g białej czekolady
55 g masła
3 łyżki mleka
140 g cukru pudru, przesianego


Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać przesiany cukier i wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą polać ciasto. Oprószyć kakao.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz