Składniki:
225 g masła
225 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
180 g cukru
4 jajka
3 łyżki kawy
rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (u mnie zbożowa)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę z kakao, proszkiem i sodą przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do
otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po
każdym dodaniu. Dodać przestudzoną kawę, wymieszać.
Na koniec dodać przesiane
składniki i wymieszać rózgą kuchenną.
Ciasto przełożyć do formy 23x23 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
115 g białej
czekolady
55 g masła
3 łyżki
mleka
140 g cukru
pudru, przesianego
Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka razem z masłem
i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
przesiany cukier i wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą polać
ciasto. Oprószyć kakao.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz