Składniki:
7 g drożdży
suchych
60 ml wody
80
ml mleka
1 jajko
3/4 szklanki
pure z dyni
20
g masła, roztopionego
3 i 1/4
szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki
brązowego cukru
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
cynamonu
1/4 łyżeczki
zmielonego imbiru
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki
i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić, rozwałkować na prostokąt.
Nadzienie:
90 g masła
1/4 szklanki
cukru
1/2 szklanki
brązowego cukru
2 łyżeczki
cynamonu
1/2 łyżeczki
zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki
zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki
zmielonej gałki muszkatołowej
Masło roztopić, przestudzić. Cukry wymieszać z
przyprawami. Masłem posmarować rozwałkowane ciasto, posypać mieszanką cukru z
przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na równe części,
otrzymując ślimaczki. Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia (30 minut).
Ślimaczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz