20 mar 2017

Ślimaczki dyniowo-cynamonowe





Składniki:
7 g drożdży suchych
60 ml wody
80 ml mleka
1 jajko
3/4 szklanki pure z dyni
20 g masła, roztopionego
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru



Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 - 2 godziny). Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić, rozwałkować na prostokąt.



Nadzienie:
90 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej



Masło roztopić, przestudzić. Cukry wymieszać z przyprawami. Masłem posmarować rozwałkowane ciasto, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na równe części, otrzymując ślimaczki. Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. 


Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (30 minut). 


Ślimaczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz