Składniki:
125 g masła
120 g
cukru
2 jajka
180 g mąki tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
90 g śmietany
18%
3 banany
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wraz z proszkiem
do pieczenia przesiać, odstawić. Masło razem z cukrem utrzeć do otrzymania jasnej
i puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym
dodaniu. Na koniec dodać przesiane mąki na zmianę ze śmietaną, w dwóch turach. Wymieszać
rózgą kuchenną, tylko do połączenia się
składników.
Formę o
wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Dodatkowo:
3 łyżki
cukru brązowego wymieszanego z 1 łyżką cynamonu
Z bananów
zdjąć skórkę, przeciąć wzdłuż na pół. Na cieście poukładać banany, rozcięciami
ku górze. Posypać posypką cukrowo-cynamonową.
Piec w
temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz