18 mar 2017

Ciasto z bananami




Składniki:
125 g masła
120 g cukru
2 jajka
180 g mąki tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g śmietany 18%
3 banany


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, odstawić. Masło razem z cukrem utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać przesiane mąki na zmianę ze śmietaną, w dwóch turach. Wymieszać  rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.


Dodatkowo:
3 łyżki cukru brązowego wymieszanego z 1 łyżką cynamonu

Z bananów zdjąć skórkę, przeciąć wzdłuż na pół. Na cieście poukładać banany, rozcięciami ku górze. Posypać posypką cukrowo-cynamonową. 

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz