19 mar 2017

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym





Składniki:
1 kg dyni (po obraniu)
5 ziemniaków
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 puszka mleka kokosowego



Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W dużym garnku na 3-4 łyżkach oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło.


Do dekoracji:
suszone pomidory
natka pietruszki
mleko kokosowe


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz