Składniki:
1 kg dyni (po
obraniu)
5 ziemniaków
1 cebula
4 ząbki
czosnku
2 łyżeczki
mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki
mielonej ostrej papryki
2 łyżeczki
przyprawy curry
1 łyżeczka imbiru
w proszku
1 puszka mleka
kokosowego
Dynię obrać
ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też
pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W dużym garnku na 3-4
łyżkach oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok
10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość
zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu
aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do
ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło.
Do dekoracji:
suszone pomidory
natka pietruszki
mleko kokosowe
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz