7 mar 2017

Tort Raffaello





Składniki na biszkopt:
6 dużych jajek
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki tortowej
40 g masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka w skorupkach wstawić do gorącej wody, na pół godziny, by się ogrzały, wystudzoną wodę wymieniać na ciepłą. Mąkę przesiać, odstawić. Masło rozpuścić, wystudzić. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Do miski wbić ciepłe jajka, dodać cukier i ekstrakt, ubić mikserem (10 minut) do otrzymania puszystej masy. 


Dodać przesianą mąkę, porcjami, za każdym razem mieszać delikatnie trzepaczką. 


Gotową masę przelać do tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.



Krem kokosowy:
300 ml śmietanki 36%
250 ml śmietanki kokosowej
200 g białej czekolady
350 g serka mascarpone
100 g wiórek kokosowych


Śmietanka kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe w puszce wstawiamy do lodówki. Po tym czasie delikatnie otwieramy mleko, śmietankę zbieramy łyżką a oddzieloną wodę przelewamy do szklanki (przyda się do nasączenia biszkoptów).


Dzień wcześniej śmietankę 36% i śmietankę kokosową przekładamy do jednego garnuszka, podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia do schłodzonego sosu dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach do otrzymania gęstego kremu, dodajemy wiórki i jeszcze chwilkę mieszamy.



Dodatkowo:
75 g płatków migdałów
30 g wiórków kokosowych
pralinki Raffaello


Płatki migdałów, przesmażyć na suchej patelni, do lekkiego zezłocenia.


Na paterze ułożyć spód biszkoptu, nasączyć (otrzymaną wcześniej wodę kokosową wymieszać z ½ szklanki przegotowanej wody), posmarować 1/3 kremu kokosowego, przykryć środkowym blatem, nasączyć, posmarować połową pozostałego kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, wierzch i boki tortu posmarować kremem. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałowymi. Udekorować pralinkami. Schłodzić.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz