Składniki na
biszkopt:
6 dużych
jajek
150 g cukru
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
170 g mąki tortowej
40 g masła
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka w
skorupkach wstawić do gorącej wody, na pół godziny, by się ogrzały, wystudzoną
wodę wymieniać na ciepłą. Mąkę przesiać, odstawić. Masło rozpuścić, wystudzić.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Do miski
wbić ciepłe jajka, dodać cukier i ekstrakt, ubić mikserem (10 minut) do
otrzymania puszystej masy.
Dodać przesianą mąkę, porcjami, za każdym razem
mieszać delikatnie trzepaczką.
Gotową masę przelać do tortownicy i
wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego
patyczka. Po tym czasie biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm.
Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Krem
kokosowy:
300 ml
śmietanki 36%
250 ml
śmietanki kokosowej
200 g białej
czekolady
350 g serka
mascarpone
100 g wiórek
kokosowych
Śmietanka
kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe w puszce wstawiamy do
lodówki. Po tym czasie delikatnie otwieramy mleko, śmietankę zbieramy łyżką a
oddzieloną wodę przelewamy do szklanki (przyda się do nasączenia biszkoptów).
Dzień
wcześniej śmietankę 36% i śmietankę kokosową przekładamy do jednego garnuszka,
podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę.
Odstawiamy na 2 minuty, następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos.
Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia do
schłodzonego sosu dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach do otrzymania
gęstego kremu, dodajemy wiórki i jeszcze chwilkę mieszamy.
Dodatkowo:
75 g płatków
migdałów
30 g wiórków
kokosowych
pralinki Raffaello
Płatki
migdałów, przesmażyć na suchej patelni, do lekkiego zezłocenia.
Na paterze
ułożyć spód biszkoptu, nasączyć (otrzymaną wcześniej wodę kokosową wymieszać z ½
szklanki przegotowanej wody), posmarować 1/3 kremu kokosowego, przykryć
środkowym blatem, nasączyć, posmarować połową pozostałego kremu, przykryć
ostatnim blatem, nasączyć, wierzch i boki tortu posmarować kremem. Wierzch
tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałowymi. Udekorować
pralinkami. Schłodzić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz