Składniki:
120 g masła
1,5 szklanki
cukru
3 jajka
kilka kropel
zapachu waniliowego
110 g
gorzkiej czekolady
260 g mąki tortowej
35 g kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5 szklanki
mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę z kakao i proszkiem przesiać, odstawić. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać jajka,
jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
czekoladę, ciągle miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną.
Na koniec w 4 turach dodawać mleko, wmieszać delikatnie do ciasta.
Formę o
wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać.
Pieczemy w 165 stopniach przez ok 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
wspaniała klasyka mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńPS. Jeśli masz ochotę i czas, zapraszam do wzięcia udziału na moim blogu :)
Cudownie puszyste :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne
OdpowiedzUsuń