19 mar 2017

Ciasto czekoladowe




Składniki:
120 g masła
1,5 szklanki  cukru
3  jajka
kilka kropel zapachu waniliowego
110 g gorzkiej czekolady
260 g mąki tortowej
35 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę z kakao i proszkiem przesiać, odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. 


Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać czekoladę, ciągle miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną. Na koniec w 4 turach dodawać mleko, wmieszać delikatnie do ciasta. 


Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać. Pieczemy w 165 stopniach przez ok 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.



SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. wspaniała klasyka mniam mniam :)

    PS. Jeśli masz ochotę i czas, zapraszam do wzięcia udziału na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń