13 lis 2014

Ciasto dojrzewające na Piernik staropolski




Składniki:
500 g miodu naturalnego (u mnie akacjowy i lipowy)
1,5 szklanki cukru
250 g margaryny
1 kg mąki tortowej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika 


Miód, cukier i masło podgrzać w garnuszku o grubym dnie, aż do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Wystudzić.
W mleku rozpuszczamy sodę. Do dużej miski przekładamy masę miodową, dodajemy mąkę, mleko z sodą, jajka, sól oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wyrobić (najlepiej ręcznie). Następnie gotową masę przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5  tygodni. 




Piernik z tego przepisu pieczemy na 7 dni przed świętami.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Jak długo i w jakiej temperaturze piecze się ten piernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do przepisu na Piernik staropolski - http://kulinarnyswiatdomi.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski.html

      Usuń