Składniki:
500 g miodu
naturalnego (u mnie akacjowy i lipowy)
1,5 szklanki
cukru
250 g margaryny
1 kg mąki tortowej
3 jajka
3 łyżeczki
sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki
soli
2 torebki
przyprawy korzennej do piernika
Miód, cukier i masło podgrzać w garnuszku o grubym
dnie, aż do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Wystudzić.
W mleku rozpuszczamy sodę. Do dużej miski przekładamy
masę miodową, dodajemy mąkę, mleko z sodą, jajka, sól oraz przyprawę do
piernika. Wszystko starannie wyrobić (najlepiej ręcznie). Następnie gotową masę
przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na
5 tygodni.
Piernik z tego przepisu pieczemy na 7 dni przed
świętami.
SMACZNEGO
Jak długo i w jakiej temperaturze piecze się ten piernik?
OdpowiedzUsuńZapraszam do przepisu na Piernik staropolski - http://kulinarnyswiatdomi.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski.html
Usuń