20 lis 2014

Zupa ogórkowa




Składniki:
1 litrowy słoik ogórków kiszonych domowych
4-5 średnich ziemniaków
marchewka
kawałek selera
2 liście pora
kostka rosołowa
10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
2 łyżki śmietany

Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach.

Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.  Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz