Składniki:
1 litrowy
słoik ogórków kiszonych domowych
4-5 średnich
ziemniaków
marchewka
kawałek selera
2 liście
pora
kostka rosołowa
10 ziarenek ziela
angielskiego i pieprzu ziarnistego
2 liście
laurowe
2 łyżki
śmietany
Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz
przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na
dużych oczkach.
Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do
przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie
dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka,
schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy.
Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania
możemy zetrzeć na tartce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz