Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka
przyprawy do piernika
1 łyżka
kakao
100 g
cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka
śmietany 12%
400 g mąki
pszennej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i
przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko.
Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do
mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę,
podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Wykrawać ciastka.
Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z
wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni
z termoobiegiem. Studzić na kratce.
Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy je w
szczelnie zamkniętej puszce z dodatkiem kawałka jabłka. Jabłko wymieniamy co
kilka dni. Pierniczki powinny leżakować do 4 tygodni.
SMACZNEGO
Mmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń