23 lis 2014

Pierniczki a'la Katarzynki




Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka śmietany 12%
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. 






Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce.


Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce z dodatkiem kawałka jabłka. Jabłko wymieniamy co kilka dni. Pierniczki powinny leżakować do 4 tygodni.


SMACZNEGO

1 komentarz: