Składniki:
5 marchewek
5 ziemniaków
2 cebule
8 ogórków
kiszonych
1 puszka
groszku zielonego konserwowego
5 jajek
1 jabłko
5 łyżek
majonezu
2 łyżki
śmietany 12%
1 łyżka
musztardy
pieprz, sól
Jajka
ugotować na twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do
miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej
miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki,
zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać,
pokroić w kosteczkę, dodać do miski.
W osobnym
pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i
przyprawy. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania.
SMACZNEGO
Absolutny klasyk, zwłaszcza na Święta. :))
OdpowiedzUsuń