23 lis 2014

Sałatka jarzynowa




Składniki:
5 marchewek
5 ziemniaków
2 cebule
8 ogórków kiszonych
1 puszka groszku zielonego konserwowego
5 jajek
1 jabłko
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka musztardy
pieprz, sól


Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski.


W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania.


SMACZNEGO

1 komentarz: