Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do bigosu
szczypta mielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki kminku
¼ łyżeczki tymianku
W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy
na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i
studzimy.
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Cebulę
kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na głęboką patelnię. Do
zeszklonej cebulki dorzucamy pieczarki i smażymy do odparowania soków. W między
czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi
przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie
połączą.
Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak
krokiety, brzegami naleśnika pod spód.
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę.
Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce. Smażymy na
głębokim rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz