16 lis 2014

Krokiety z kapustą i grzybami






Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do bigosu
szczypta mielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki kminku
¼ łyżeczki tymianku

W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy.


Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na głęboką patelnię. Do zeszklonej cebulki dorzucamy pieczarki i smażymy do odparowania soków. W między czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą.




Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód.




Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta

Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz