Składniki:
50 g
kandyzowanych wiśni
50 g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g
rodzynków
50 g suszonej żurawiny
200 g
migdałów w płatkach
50 g mąki tortowej
120 g margaryny
lub masła
120 g cukru
50 ml
śmietanki 30%
W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia,
dodać śmietankę i przestudzić.
W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe
pokroić na mniejsze kawałki), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać
przestudzoną margarynę i wymieszać.
Ciasteczka wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Ciastka umieszczamy w sporych odstępach od siebie i spłaszczamy.
Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia
końców. Wyjąc z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia,
inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się.
Dodatkowo:
50 g
czekolady gorzkiej
50 g
czekolady mlecznej
Czekolady
rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
Całkowicie przestudzone ciasteczka pozbawiamy ciemnych
obwódek naokoło, a spód smarujemy roztopioną czekoladą. Układamy spodem do
góry, żeby czekolada dobrze zastygła.
SMACZNEGO
wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuń