15 gru 2014

Florentynki



Składniki:
50 g kandyzowanych wiśni
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
50 g suszonej żurawiny
200 g migdałów w płatkach
50 g mąki tortowej
120 g margaryny lub masła
120 g cukru
50 ml śmietanki 30%


W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i przestudzić.
W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe pokroić na mniejsze kawałki), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wymieszać.


Ciasteczka wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w sporych odstępach od siebie i spłaszczamy. 



Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia końców. Wyjąc z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia, inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się.


Dodatkowo:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej

Czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
Całkowicie przestudzone ciasteczka pozbawiamy ciemnych obwódek naokoło, a spód smarujemy roztopioną czekoladą. Układamy spodem do góry, żeby czekolada dobrze zastygła.


SMACZNEGO

1 komentarz: