Składniki :
1 cebula
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
250 g śmietany 12 %
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oleju
pieprz do smaku
Śledzie zalać
zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w
zależności jak bardzo słone śledzie mamy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski.
W osobnej miseczce
wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do
smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i
odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz