19 gru 2014

Śledzie w sosie musztardowym



Składniki :
500 g filetów śledziowych matias
1 cebula
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
250 g śmietany 12 %
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oleju
pieprz do smaku


Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.  Zalać wrzącą wodą.  Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła.
Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski.  


W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz