20 gru 2014

Piernik staropolski



Składniki:
4 słoiki 290 g powideł śliwkowych
100 g orzechów włoskich

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie.




Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części.



Polewa czekoladowa:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
100 g masła

Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.

Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Dopiero w tym roku odkryłam,jak bardzo brakowało mi tego 'piernikowego' smaku w czasie Świąt! Więc pierniczki już są gotowe :)

    OdpowiedzUsuń