Składniki:
4 słoiki 290
g powideł śliwkowych
100 g
orzechów włoskich
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę
do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą
z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w
temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie.
Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać,
nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi
powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe
części.
Polewa
czekoladowa:
200 g
czekolady mlecznej
100 g
czekolady gorzkiej
100 g masła
Masło
roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do
rozpuszczenia.
Po
wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki
orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł.
SMACZNEGO
Dopiero w tym roku odkryłam,jak bardzo brakowało mi tego 'piernikowego' smaku w czasie Świąt! Więc pierniczki już są gotowe :)
OdpowiedzUsuń