Składniki :
1 cebula
szklanka wody
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonych jagód Goji
½ średniego jabłka
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki majonezu
pieprz
Śledzie zalać
zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w
zależności jak bardzo słone śledzie mamy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko.
W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą
zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co
najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz