15 gru 2014

Schab suszony w piekarniku



Składniki:
1 kg schabu
1 łyżka soli
1 łyżka soli peklowej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki kolendry
1 łyżeczka czosnku suszonego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól czosnkowa do posypywania
papryka wędzona do posypywania


Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony.  Mięso układamy w formie keksówce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3 dni. 


Każdego dnia np. rano, wylewamy wodę która zebrała się w formie, oraz posypujemy mięso z każdej strony solą czosnkową i papryką wędzoną.   Ostatniego dnia wyjmujemy schab i układamy na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Pod rusztem kładziemy inną blachę do której będzie ściekał sok z mięsa. Suszymy schab przez 1 godz.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i suszymy schab 4 godziny. Obsuszony schab obwiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy na 3-4 w kuchni w przewiewnym miejscu. Przechowujemy w lodówce. 


Schab suszony podajemy bardzo cienko pokrojony.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz