Składniki:
1 kg schabu
1 łyżka soli
1 łyżka soli peklowej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka soli peklowej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki kolendry
1 łyżeczka czosnku suszonego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól czosnkowa do posypywania
1 łyżeczka czosnku suszonego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól czosnkowa do posypywania
papryka wędzona do posypywania
Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony. Mięso układamy w formie keksówce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Każdego dnia np. rano, wylewamy wodę
która zebrała się w formie, oraz posypujemy mięso z każdej strony solą
czosnkową i papryką wędzoną. Ostatniego dnia wyjmujemy schab i układamy
na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Pod rusztem kładziemy inną
blachę do której będzie ściekał sok z mięsa. Suszymy schab przez 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50
stopni, włączamy termoobieg i suszymy schab 4 godziny. Obsuszony schab obwiązujemy
sznurkiem do wędlin i wieszamy na 3-4 w kuchni w przewiewnym miejscu. Przechowujemy
w lodówce.
Schab suszony podajemy bardzo
cienko pokrojony.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz