Składniki:
100 g
mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake )
100 g rodzynek
75 g śliwki
suszonej
garść żurawiny
suszonej
100 ml wódki
1 łyżeczka
zapachu rumowego
210 g margaryny
150 g cukru
4 jajka
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Na kilka godzin przed pieczeniem rodzynki zalać wódką
z dodatkiem zapachu rumowego.
W misce umieścić margarynę z cukrem, ucierać mikserem
na najwyższych obrotach na gładką masę. Następnie
dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem miksując na mniejszych
obrotach. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać po trochu do masy
miksując na średnich obrotach. Na koniec dodać 2-3 łyżeczki wódki (pozostałej z
moczenia rodzynek). Kiedy masa będzie gotowa dodać owoce oraz mieszankę
keksową, Wymieszać łyżką. Całość przekładamy do keksówki o wymiarach 12x31,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem
przez 40 minut do tzw suchego patyczka.
Po całkowitym przestudzeniu posypać z wierzchu cukrem
pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz