16 gru 2014

Keks



Składniki:
100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake )
100 g rodzynek
75 g śliwki suszonej
garść żurawiny suszonej
100 ml wódki
1 łyżeczka zapachu rumowego
210 g margaryny
150 g cukru
4 jajka
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na kilka godzin przed pieczeniem rodzynki zalać wódką z dodatkiem zapachu rumowego.

W misce umieścić margarynę z cukrem, ucierać mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę.  Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem miksując na mniejszych obrotach. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać po trochu do masy miksując na średnich obrotach. Na koniec dodać 2-3 łyżeczki wódki (pozostałej z moczenia rodzynek). Kiedy masa będzie gotowa dodać owoce oraz mieszankę keksową, Wymieszać łyżką. Całość przekładamy do keksówki o wymiarach 12x31, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 40 minut do tzw suchego patyczka.


Po całkowitym przestudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz