16 gru 2014

Zakwas na barszcz czerwony




Składniki:

1 kg burków czerwonych

1 marchewka

1 pietruszka

plaster selera

1 łyżeczka ziarenek kminku

6 dużych ząbków czosnku

2 l wody

1 łyżka cukru

1 łyżka soli




Wodę zagotować.  Zdjąć z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, buraki na mniejsze ćwiartki.  Do zimnej wody dodajemy warzywa, obrany czosnek (duże ząbki można przekroić na pół) oraz kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia na 4-7 dni.


Zakwas należy codziennie doglądać, zebrać z wierzchu tworzącą się piankę i przemieszać. Kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzić przez gazę i  zlać do butelek. Można go przechowywać do kilku tygodni w lodówce.


SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Będzie pyszny barszczyk :)) Świątecznie u Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ,chciałabym sie dowidziec na ile to porcji,pysznie wyglada napewno zrobię;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeżeli chcemy przygotować barszczyk z samego zakwasu, należy go rozcieńczyć 1-1,5 litra wywaru warzywno-grzybowego, wtedy zupy wyjdzie 3 litry może więcej w zależności od kwasowości zakwasu. Jeżeli chcemy wzbogacić zakwasem tradycyjnie gotowany barszcz na burakach wtedy 0,5 litra zakwasu dodajemy do 2,5 litra gotowego barszczu.

      Usuń
  3. dziękuje za dodanie przepisów do mojej akcji Burakowe LOVE :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń