Składniki:
1 kg burków
czerwonych
1 marchewka
1 pietruszka
plaster
selera
1 łyżeczka
ziarenek kminku
6 dużych
ząbków czosnku
2 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Wodę zagotować. Zdjąć
z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa
umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części,
buraki na mniejsze ćwiartki. Do zimnej
wody dodajemy warzywa, obrany czosnek (duże ząbki można przekroić na pół) oraz
kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia na 4-7 dni.
Zakwas należy codziennie doglądać, zebrać z wierzchu tworzącą się piankę i przemieszać. Kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzić przez gazę i zlać do butelek.
Można go przechowywać do kilku tygodni w lodówce.
SMACZNEGO
Będzie pyszny barszczyk :)) Świątecznie u Ciebie :))
OdpowiedzUsuńWitam ,chciałabym sie dowidziec na ile to porcji,pysznie wyglada napewno zrobię;-)
OdpowiedzUsuńWitam. Jeżeli chcemy przygotować barszczyk z samego zakwasu, należy go rozcieńczyć 1-1,5 litra wywaru warzywno-grzybowego, wtedy zupy wyjdzie 3 litry może więcej w zależności od kwasowości zakwasu. Jeżeli chcemy wzbogacić zakwasem tradycyjnie gotowany barszcz na burakach wtedy 0,5 litra zakwasu dodajemy do 2,5 litra gotowego barszczu.
Usuńdziękuje za dodanie przepisów do mojej akcji Burakowe LOVE :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam