8 gru 2014

Kruche z domowym dżemem



Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
margaryna
1 łyżka smalcu
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (można pominąć gdy dżem jest słodki)


Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika.
Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą.



Dodatkowo:
1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) 
Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą.


Piana z białek:
4 białka
7 łyżek cukru
szczypta soli

Białka z solą ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy moc miksera na 1 i stopniowo dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie nie zwiększając mocy.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem. 
Z zamrażalnika wyjmujemy zmrożony kawałek ciasta który ścieramy na tartce o dużych oczkach prosto na pianę z białek.
Ciasto pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem) przez 55 minut.

SMACZNEGO

1 komentarz: