Składniki:
220 g masła
100 g cukru
pudru
2 żółtka
300 g mąki tortowej
50 g mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
szczypta
soli
kilka łyżek marmolady
np. o smaku różanym
Miękkie masło
umieścić w misce, zmiksować na jasną,
puszystą masę. Dodać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z
wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać obie mąki, sól i zmiksować na gładką
masę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć,
na środku robić palcem dziurkę na marmoladę. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Do każdej dziurki wycisnąć kleks marmolady.
Piec w
temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut. Studzić na kratce.
SMACZNEGO
Domowe ciasteczka bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe słodkości i wypieki.