26 sty 2016

Ciasteczka z marmoladą




Składniki:
220 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek marmolady np. o smaku różanym



Miękkie masło umieścić w misce,  zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać obie mąki, sól i zmiksować na gładką masę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć, na środku robić palcem dziurkę na marmoladę. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej dziurki wycisnąć kleks marmolady. 


Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut. Studzić na kratce.


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Domowe ciasteczka bardzo je lubię.
    Nie ma to jak domowe słodkości i wypieki.

    OdpowiedzUsuń