4 sty 2016

Krem z pieczarek


Składniki:
1 kg pieczarek
4 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1/4 kostki masła
100 ml śmietanki 30%
50 ml mleka
2-3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
2 kostki rosołowe
sól, pieprz



Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę.  Cebulę posiekać, podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać pozostałe masło i pieczarki, smażyć kilka minut. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, całość wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.


Warzywa zalać 4 szklankami gorącej wody, dodać kostki rosołowe, listki i ziele. Gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając. 


Po tym czasie z zupy usunąć listki i ziarna ziela, całość zmiksować blenderem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać łyżkę wazową zupy, połączyć. Przelać do zupy, całość dokładnie wymieszać. 

Zupę możemy podać z kleksami z jogurtu greckiego, z grzankami np. z chleba tostowego.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz