14 sty 2016

Szarlotka sypana z mąki pełnoziarnistej




Składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
masło
cynamon



Na czas przygotowywania ciasta masło wkładamy do zamrażalnika. Połączyć kasze manną, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Blachę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy kawałkiem masła. W formie układamy na przemian: 1/3 sypkiej mieszanki, ½ porcji jabłek, posypujemy cynamonem, ponownie 1/3 warstwy sypkiej, pozostała część jabłek, posypujemy cynamonem, ostania warstwa sypka. Wyjmujemy masło i ścieramy na tartce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.


SMACZNEGO

1 komentarz: