Składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
masło
cynamon
Na czas przygotowywania ciasta
masło wkładamy do zamrażalnika. Połączyć kasze manną, cukier, mąkę i proszek do
pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Blachę
o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy kawałkiem
masła. W formie układamy na przemian: 1/3 sypkiej mieszanki, ½ porcji jabłek,
posypujemy cynamonem, ponownie 1/3 warstwy sypkiej, pozostała część jabłek,
posypujemy cynamonem, ostania warstwa sypka. Wyjmujemy masło i ścieramy na
tartce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
przez 60 minut.
SMACZNEGO
Lubię taką szarlotkę, pysznie:)
OdpowiedzUsuń