Składniki:
3 nóżki
wieprzowe
3 ozorki wieprzowe
marchewka
kawałek selera
pietruszka
ziele angielskie
pieprz czarny
3 listki laurowe
sól
1 łyżeczka kminku
3 ząbki
czosnku
Mięso umyć,
oczyścić. Umieścić w wysokim garnku, dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać wodą
do wysokości mięsa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ponad 3 godziny (w
szybkowarze gotować 1,5 godziny).
Ostudzić. Mięso oddzielić od kości, ozorki
oczyścić ze skóry. Mięsa pokroić w drobną kostkę, dodać kminek, wymieszać. Kości wkładamy ponownie do
wywaru, w którym gotowaliśmy mięso, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut (tak
aby pyrkało). Wywar odcedzamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy (sól jest mniej wyczuwalna w zimnej
galarecie, niż w gorącym wywarze mięsnym, polecam posolić ciut więcej). Mięso
umieszczamy w miseczkach, zalewamy gorącym wywarem. Odstawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz