18 sty 2016

Zimne nóżki w galarecie




Składniki:
3 nóżki wieprzowe
3 ozorki wieprzowe
marchewka
kawałek selera
pietruszka
ziele angielskie
pieprz czarny
3 listki laurowe
sól
1 łyżeczka kminku
3 ząbki czosnku


Mięso umyć, oczyścić. Umieścić w wysokim garnku, dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać wodą do wysokości mięsa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ponad 3 godziny (w szybkowarze gotować 1,5 godziny). 


Ostudzić. Mięso oddzielić od kości, ozorki oczyścić ze skóry. Mięsa pokroić w drobną kostkę, dodać kminek, wymieszać. Kości wkładamy ponownie do wywaru, w którym gotowaliśmy mięso, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut (tak aby pyrkało). Wywar odcedzamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy (sól jest mniej wyczuwalna w zimnej galarecie, niż w gorącym wywarze mięsnym, polecam posolić ciut więcej). Mięso umieszczamy w miseczkach, zalewamy gorącym wywarem. Odstawiamy do wystudzenia.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz