Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka
miodu
120 g masła
2,5 szklanki
mąki tortowej
1/4 szklanki
kakao
2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 szklanka
kefiru
szczypta
soli
2 łyżki
przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło
roztopić, wystudzić. Miód podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji,
wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, sól, przyprawę do piernika - przesiać, odstawić.
Do wysokiej miski wbić jajka w całości, dodać cukier, zmiksować do uzyskania
puszystej piany. Stopniowo wlewać miód, nadal ubijając. Następnie łyżka po
łyżce dodawać masło, cały czas ubijając. Do mieszanki dodać kefir, oraz stopniowo
dodawać suche składniki mieszając rózgą kuchenną.
Masę
piernikową przelać do formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub
dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Masa śliwkowo - marcepanowa:
300 g śliwek
kalifornijskich
200 ml soku
jabłkowego
200 g masy
marcepanowej (u mnie z Lidla)
100 g cukru
pudru
Śliwki
kalifornijskie namoczyć w soku jabłkowym przez dobę. Zmiksować blenderem. Dodać cukier i połamaną masę marcepanową.
Zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
słoiczek
powideł śliwkowych
śliwki
kalifornijskie do dekoracji
Polewa:
150 ml
śmietanki kremówki 30%
100 g
gorzkiej czekolady
100
g mlecznej czekolady
W garnuszku
podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać pokruszone
czekolady i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej
masy.
Wykonanie
Oba blaty
piernika posmarować w miejscu przecięcia warstwą powideł (w
celu nasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować
masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku
nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy
w pozostawionej części czekolady i układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz