15 sty 2016

Piernik z masą śliwkowo-marcepanową i powidłami




Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
120 g masła
2,5 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka kefiru
szczypta soli
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, wystudzić. Miód podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji, wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, sól, przyprawę do piernika - przesiać, odstawić. Do wysokiej miski wbić jajka w całości, dodać cukier, zmiksować do uzyskania puszystej piany. Stopniowo wlewać miód, nadal ubijając. Następnie łyżka po łyżce dodawać masło, cały czas ubijając. Do mieszanki dodać kefir, oraz stopniowo dodawać suche składniki mieszając rózgą kuchenną.

Masę piernikową przelać do formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.


Masa śliwkowo - marcepanowa:
300 g śliwek kalifornijskich
200 ml soku jabłkowego
200 g masy marcepanowej (u mnie z Lidla)
100 g cukru pudru


Śliwki kalifornijskie namoczyć w soku jabłkowym przez dobę. Zmiksować blenderem.  Dodać cukier i połamaną masę marcepanową. Zmiksować na gładką masę.


Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
śliwki kalifornijskie do dekoracji


Polewa:
150 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady


W garnuszku podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać pokruszone czekolady i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy.


Wykonanie
Oba blaty piernika posmarować w miejscu przecięcia warstwą powideł (w celu nasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i  układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz