14 sty 2016

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami




Składniki:
6 średnich ćwiartek
2 marchewki
½ selera
2 czerstwe bułki
3 ząbki czosnku
2 jajka
słoik pomidorów suszonych w oleju
sól, pieprz



Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości. 
Pomidory odsączamy z oleju. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną odciśniętą bułkę oraz pomidory przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki oleju ze słoika i przyprawy.  Dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchu smarujemy 2 łyżkami oleju z pomidorów. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz