4 sty 2016

Szarlotka z budyniem




Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.


Dodatkowo:
4 jabłka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
750 ml mleka
kilka łyżek bułki tartej


Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście.


Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. 


Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz