Składniki:
450 g mąki
pszennej
250 g margaryny
1 szklanka
cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany
18%
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić
na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Dodatkowo:
4 jabłka
2 budynie
waniliowe bez cukru
4 łyżki
cukru
750 ml mleka
kilka łyżek
bułki tartej
Blaszkę o
wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować
ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać,
pokroić w ósemki, poukładać na cieście.
Budynie
ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć
ciasto z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz