Składniki:
2 kg kurczak
przyprawa do kurczaka bez soli Rafex
sól
500 ml piwa np: ciemnego
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Mięso z zewnątrz jak i wewnątrz posypujemy solą i nacieramy przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 250 ml piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, kurczaka z wierzchu polewamy pozostałą częścią piwa, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy zegar na 15 minut. Kurczaka polewamy z wierzchu piwem z naczynia w którym się piecze, aby mięso było soczyste. Czynność powtarzamy 5 razy (po każdym nastawieniu zegara na 15 minut). Gdy kurczak jest już upieczony, odlewamy powstały płyn i odstawiamy mięso na 10-15 minut, zanim zaczniemy kroić, aby najlepsze soki nie wypłynęły.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz