Składniki:
250 g dyni
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka
cynamonu
200 g cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
3 duże jajka
½ łyżeczki
zapachu pomarańczowego
230 ml oleju
rzepakowego
250 g
ananasa z puszki
100 g
orzechów włoskich
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ananasa
odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Dynię obrać, zetrzeć
na tartce na średnich oczkach. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek,
sodę, cynamon, wymieszać. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka mikserem.
Dodać cukier, zapach, olej, wymieszać.
Dodać ananasa, orzechy oraz dynię, wymieszać.
Następnie dodać mąkę i wymieszać
drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki
11x31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 165ºC przez
około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić wyjęte z formy.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz