14 gru 2015

Ciasto dyniowe z ananasem i orzechami


Składniki:
250 g dyni
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka cynamonu
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 duże jajka
½ łyżeczki zapachu pomarańczowego
230 ml oleju rzepakowego
250 g ananasa z puszki
100 g orzechów włoskich


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Ananasa odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Dynię obrać, zetrzeć na tartce na średnich oczkach. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugiej  misce lekko roztrzepać jajka mikserem. Dodać cukier, zapach, olej,  wymieszać. Dodać ananasa, orzechy oraz dynię, wymieszać. 


Następnie dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.  Ciasto przełożyć do keksówki 11x31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w temperaturze 165ºC przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić wyjęte z formy.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz