5 gru 2015

Pieczeń rzymska z jajkiem


Składniki:
1400 g mięsa mielonego 
1 czerstwa bułka
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
1/4 kostki smalcu



3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy surowe jajka, bułkę z mlekiem, posiekaną natkę oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Keksówkę o wymiarach 11x31 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy 1/3 masy. Na środku kładziemy ugotowane jajka. 


Przykrywamy pozostałą masą mięsną. Na wierzchu układamy kawałki smalcu. 


Pieczemy w 190 stopniach przez 80-90 minut. 



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz