5 gru 2015
Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki:
1400 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
1/4 kostki smalcu
3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy surowe jajka, bułkę z mlekiem, posiekaną natkę oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Keksówkę o wymiarach 11x31 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy 1/3 masy. Na środku kładziemy ugotowane jajka.
Przykrywamy pozostałą masą mięsną. Na wierzchu układamy kawałki smalcu.
Pieczemy w 190 stopniach przez 80-90 minut.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz