7 gru 2015

Ryż zapiekany z jabłkami


Składniki:
3 szklanki mleka
400 g ryżu
8 jabłek
4 łyżki masła
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru
cynamon
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli 
2 łyżki kaszy manny



Do garnka wlać mleko, dodać po 2 łyżki masła i cukru, sól, ekstrakt, wsypać ryż i nastawić do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić, mieszając co chwilę, aż ryż wypije całe mleko. Po tym czasie zdjąć z gazu i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Do ryżu dodać śmietankę i wymieszać. 


W między czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Uprażyć na patelni na 2 łyżkach masła, dodać cukier. Smażyć kilka minut. 


Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać kaszą manną. W naczyniu układać warstwami 1/3 porcji ryżu, 1/2 jabłek, 1/3 ryżu, pozostałe jabłka i ryż. Każdą porcję jabłek posypać cynamonem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zapiekać 20 minut bez przykrycia. 



SMACZNEGO

1 komentarz: