Składniki:
500 g mąki tortowej
14 g drożdży
suchych
szczypta
soli
2 łyżki
cukru
1,5 szklanki
mleka
1 szklanka
puree z dyni
1 łyżka
ekstraktu z wanilii
4 duże
jabłka
Dodatkowo:
olej
cukier puder
Jabłka
obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę
przesiać do miski, dodać sól, drożdże, cukier, ekstrakt. Następnie dodać letnie
mleko. Wymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Na patelni
rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię.
Smażymy na średniej mocy palnika (racuchy szybką się przypalają) przez kilka
minut, co jakiś czas obracając.
Podajemy np.
z cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Pycha!
OdpowiedzUsuń