14 gru 2015

Dyniowe racuchy z jabłkami




Składniki:
500 g mąki tortowej
14 g drożdży suchych
szczypta soli
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni
1 łyżka ekstraktu z wanilii
4 duże jabłka

Dodatkowo:
olej
cukier puder



Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, cukier, ekstrakt. Następnie dodać letnie mleko. Wymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
 


Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika (racuchy szybką się przypalają) przez kilka minut, co jakiś czas obracając.


Podajemy np. z cukrem pudrem.


SMACZNEGO

1 komentarz: